Kedvetlen, örömtelen, vagy rosszul alszik? Nem tud a napi tevékenységek során jól helytállni? Kilátástalannak látja a helyzetét? Előfordulhat, hogy Ön is szezonális depresszióban (évente azonos időszakban jelentkező hangulatzavar) szenved, emiatt pedig fontos, hogy minél hamarabb kérjen segítséget szakembertől.

A boldog, kiegyensúlyozott élet érdekében az egészséges életmód kialakítása mellett nagyon fontos a szervezete bioritmusát is figyelembe venni. Az év egyes időszakaiban, különösen az őszi, téli hónapokban az éghajlati hatások miatt is megváltozhat a hangulata. Ebben az időszakban egyre később világosodik, és egyre korábban sötétedik, ami a szerotonin szint csökkenésével, vagy más hormonális változásokkal hatással van az emberi szervezetre. A tavaszi, nyári szezonális depresszió nagyon ritka. Ha munkahelyi vagy magánéleti problémák is jelentkeznek, akkor ezek összeadódva fokozottabban okozhatnak tüneteket. Tipikus tünetek a csökkent energiaszint, aluszékonyság, fokozott alvásigény, érdeklődési kedv csökkenése, súlygyarapodás, tartós, minden napszakra kiterjedő rossz hangulat. A megelőzés akkor lehetséges, ha figyeli a gondolkodását, a viselkedését, és negatív változás esetén igyekszik időben módosítani az életvitelén. Ha szakembertől szerez ismereteket, akkor könnyebben kezelheti, vagy elkerülheti a szezonális depresszió kialakulását. Ha már jelentkeznek Önnél ezek a problémák, akkor ajánlatos minél hamarabb segítséget kérnie, egy olyan pszichológushoz fordulni, aki foglalkozik a szezonális depresszióval. A beszélgetések során feltérképezésre kerülnek az okok, tisztán fogja látni a szezonális depresszió kialakulásának folyamatát, és a közös munka által meg tud gyógyulni. Egyedül nagyon nehezen végzi el ezt a feladatot, és ha nem figyel oda megfelelően, akkor súlyosabb is lehet a helyzete. Amennyiben nem kezeli a szezonális depressziót, még nehezebbé válik az élete, borúsan és problémákkal telnek a mindennapjai, fennáll a veszély, hogy eltávolodik a családjától, az ismerőseitől, és még inkább egyedül fogja magát érezni. Az elzárkózás, a tétlen élet, a mozgáshiány, a rossz hangulat nem kedvez a szervezet működésének.

Annak érdekében, hogy ne alakuljon ki Önnél semmilyen más betegség, állítsa meg ezt a folyamatot, szüntesse meg a szezonális depressziót! Kérjen időpontot Sólyom-Tóth Tamás klinikai szakpszichológushoz a 06-30-6116477-es telefonszámon, vagy a solyomttamas@yahoo.com e-mail címen! Ha pedig szeretne a szolgáltatásáról előzetesen informálódni, látogasson el a www.pszicho-menta.hu weboldalra!