Ez a kérdés különösen aktuálissá válik a karácsonyi és szilveszteri ünnepi időszakban. Sokszor még azok is tépelődnek ezen, akiknek nincs különösebb problémájuk az evéssel vagy a testükkel.

Ön is kritikus a testsúlyával és a testalkatával szemben? Állandóan ügyel arra, hogy kevés tápanyagot vigyen a szervezetébe, és szeretne fogyni? Rossz a közérzete az alultápláltság miatt? Ha szeretné a problémáját megszüntetni, célszerű pszichológus segítségét kérni.

Az egészséges életmód része a helyes táplálkozás. Nem csak a mennyiségre, hanem a minőségre is kell figyelni annak érdekében, hogy ne alakuljon ki alultápláltság vagy túlsúly. Nagyon fontos az ásványi anyagok, és a vitaminok megfelelő bevitele, mivel így érhető el, hogy a szervezet egészséges maradjon, megfelelően működjön.

Több embernél előfordul, hogy nem látja önmagát reálisan, és nem veszi észre a szemmel látható elváltozásokat sem. Nagyon fontos a megfelelő önismeret, ennek hiányában különböző problémák adódhatnak. Az anorexia egyre gyakrabban előforduló betegség, ami miatt fokozott figyelemre van szükség.

Ha valaki nem táplálkozik megfelelően, drasztikusan csökkenti a tápanyagok bevitelét, akkor előbb vagy utóbb látványos fogyásnak indul. A helytelen életmód rossz közérzethez vezet, gyenge és fáradékony lesz az ember. A betegségnek súlyosabb következményei is lehetnek, mivel a szervezet nem kapja meg a megfelelő tápanyagellátást.

A közelgő ünnepek miatt is fontos, hogy odafigyeljünk a helyes táplálkozásra, és a rendszeres mozgásra. Nem szabad a szervezettől megvonni az alapvetően szükséges tápanyagokat, de a túlzott mennyiség bevitelét is kerülni kell. Sokan aggódnak a báli szezon, a céges partyk, a karácsonyi és szilveszteri bulik miatt, ugyanis ilyenkor szeretnének jól mutatni az ünnepi öltözékben, ehhez pedig a karcsúság elengedhetetlen. Ha valaki anorexiával küzd, rémálommá válhat az ünnepi étkezés.

Az anorexiás ember nem él kiegyensúlyozott életet, problémái vannak az önismerettel, helytelenül ítéli meg önmagát, ezért segítségre szorul. A pszichológus a beszélgetések és a kérdések során feltérképezi a helyzetet, majd rávilágít a problémára. A szakember segítségével kideríthető a lelki háttér, és a megértést követően közös erővel elindulhat a gyógyulási folyamat.

Az anorexiás ember egyedül ritkán képes az életmódján változtatni, támogatásra szorul, és tanácsokra van szüksége. Ebben segít Thiery Henriette klinikai szakpszichológus.

A www.thieryhenriette.hu weboldalon további információkat is találhat az elérhető szolgáltatásokról. Ha időpontot szeretne foglalni, küldjön e-mailt az info@thieryhenriette.hu címre, vagy hívja bizalommal a +36-70-432-5790-es számot!