Most, hogy beköszöntött a tavasz, újra aktuálissá vált az öntözés kérdése, ami nem csak a mezőgazdaságban dolgozókat érinti, hanem minden kerttulajdonosnak fontos. Ha felidézi, milyen pusztítást okozott a szárazság tavaly nyáron, könnyen beláthatja, hogy az öntözőrendszer kivitelezését nem érdemes halogatni. A munkát bízza profikra, addig is hoztunk néhány fontos tudnivalót!

A gondos öntözést minden növény meghálálja, de mind közül a gyep az, ami a leginkább kényes, méghozzá az időpontra és a mennyiségre is. Az öntözés íratlan szabályainak betartásával nem csupán azt tudja elérni, hogy a gyep tavasztól őszig szép és üde maradjon, hanem a vízhasználatot is gazdaságossá teheti.

Az optimális időpontot mindig a hőmérsékletre kell szabni, de általánosságban elmondható, hogy a nyári hőségben a kora hajnali órákban célszerű locsolni, amit mindjárt két nyomós érv is alátámaszt:

  • A napnak ebben a szakában a legkisebb a párolgási veszteség
  • Ezzel a megoldással lehet elkerülni a gombás fertőzéseket

A gyep a ritkább, nagyobb adagokban történő öntözést kedveli, ugyanis ha kisebb adagokat kap, a felső talajrétegben fogja fejleszteni a felszívó gyökérzetét, melynek következtében kevésbé lesz ellenálló a szárazsággal szemben. Az alulöntözés rontja a tápanyagfelvétel hatékonyságát, a túlöntözés miatt viszont kimosódnak a tápanyagok, a megfelelő mennyiség tehát különösen fontos.

Az öntözőrendszer kivitelezésének jobb mielőbb nekilátni, hiszen amint tavasszal van egy hosszabb száraz időszak és a talaj hőmérséklete már 10-15 oC körül mozog, kezdetét veszi az öntözési szezon. Az automatizált változatokkal egyszerűbbé és kényelmesebbé tehető az öntözés, de ne feledje, hogy a megfelelő beállításokról ebben az esetben is Önnek kell gondoskodnia.

Nos, mit gondol, idén beruház egy profi öntözőrendszerre? Ha az egészséges, zöldellő gyepre szavaz, forduljon bizalommal cégünkhöz, a GUTH 1640 Bt.-hez! Tevékenységünkről és a technikai részletekről mindent megtudhat a www.guth1640.hu weboldalon, ajánlatot pedig a +36-30-294-4550-es telefonszámon vagy a guth1640bt@googlemail.com e-mail címen kérhet!