Milyen szabályok vonatkoznak a fakivágásra magán területen? Ami az enyém, azzal azt csinálok, amit akarok? A fák esetében nem így van!

A kerttulajdonosok közül sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a saját kertjük tulajdonképpen a jogszabályok terepe. A tudatlanság könnyen oda vezethet, hogy egy meggondolatlan fejsze suhintásért borsos bírságot kell fizetni. Bizony a favágásból is válhat fájdalmas anyagi zűr, ha nem vigyáz.

A fák a természet részei, természeti kincsek, az lenne a cél, hogy minél több legyen belőlük. Ideális esetben az dönti el, hogy szükség van e favágásra, hogy a fának mi a legjobb. Ami beteg, veszélyes, annak mennie kell. Az ingatlanhoz hozzá tud adni a telken álló fa, ezért alaposan meg kell fontolni, hogy mi legyen a sorsa.

Mielőtt vág, tájékozódjon!

A közterületen álló fák az önkormányzat tulajdonát képezik. Hiába áll a háza előtt valakinek, még ha a tulajdonos is ültette oda, nem dönthet a fa sorsáról. A kerítésen belül található fáknál már más a helyzet. Alapvetően az önkormányzathoz benyújtott fakivágási engedély birtokában lehet neki kezdeni bármilyen favágásnak.

A fának a fajtája és a típusa is befolyásolja, hogy mikortól kell engedély a kivágásához. A díszfák törzsének átmérője 10 cm alatt még nem engedélyköteles. A gyümölcsfáknál ez az érték 20 cm.

Más a helyzet védett fák esetében. Ha a fa valamilyen módon védettséget élvez, például védett faj vagy akár történelmi szempontból emléknek számít, akkor nem vághatóak ki, csak nyomós indokkal. Ilyen ok a fa állapota vagy balesetveszélyes volta.

Az engedélyköteles fakivágás a fővárosban, megyei jogú városokban és nagyobb népesség esetén van érvényben. Érdekesség, hogy a diófa egyes helyeken a gyümölcsfákhoz sorolt fa, máshol nem, ennek alapján változik, hogy kötelező e a kivágására engedélyt szerezni. Tehát minden kerttulajdonos, aki valamilyen okból szeretne fát kivágatni, jobban teszi, ha előbb érdeklődik a helyi önkormányzatnál, mielőtt megrendeli a szolgáltatást vagy fűrészt ragad.

A kivágott fát a szabályok alapján pótolni kell. Az engedély nélküli favágás nemcsak bírsággal járhat, hanem háromszoros ültetési kötelezettséggel is, a fa méretéhez viszonyítva.

Fa kivágáshoz keressen minket a www.agdaralasolcsongavai.hu weboldalon található elérhetőségeken: 06-70-3891565, gavai67@indamail.hu!