A kerti tó ásás az új tó kivitelezésének gyakorlati része. Csakis akkor lesz sikeres a megvalósítás, ha már a tervezés is precízen megtörténik.

Milyen alapok mentén kell tavat tervezni?

  • A természetes vízgyűjtőket utánzó mesterséges tavacskák formája az egyik kérdés, amiben dönteni kell. A szabályos, kerek vagy négyzetes formákkal könnyebb dolgozni. A természetes megjelenést támogató formáknál azonban vigyázni kell, mert a tófólia kezelésével meggyűlhet a baja a kivitelezőnek.
  • A tó mérete is szempont. A túl kicsi tó inkább csak dísznek van, de a kiegyensúlyozott élővilág fenntartásához szükség van a nagyobb méretre. A növények és állatok csak megfelelő kiterjedésű víztömegben tudnak megmaradni. Ez azt jelenti, hogy a tó hosszúsága ne legyen három méternél kisebb, mélysége pedig érje el az egy métert. Érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a fürdőtavaknál már építési engedélyt is kell szerezni, mert meghaladják a kijelölt méretet.Az 50 köbméteren túli tavak ilyen méretűnek számítanak.
  • A tó helyének kijelölése szorosan kapcsolódik az előző ponthoz. A lombullató növényektől távolabb, mégis árnyékosabb, napi néhány óránál nem több napsütésnek kitett helyet kell kapnia a tavacskának.
  • A tó mélységének kialakításánál lényeges a fokozatosság. A mederásás során figyelembe kell venni a halak és a vízi növények igényeit. A halak számára minimum egy méret mély mederre van szükség, a növényeknek pedig legalább 35 centiméter mély vízre, különben a tó túlságosan felmelegszik a napsugarak hatására, a nyári hónapok alatt.

A www.bohmerkft.hu weboldalon láthatja minden érdeklődő, hogy mivel is foglalkozunk. A munkagépeink segítségével gond nélkül megbirkózunk a különféle céllal megrendelt földmunkák kivitelezésével. Legyen az árokásás, tóalap vagy medence helyének kiásása, ehhez kapcsolódó tereprendezés, a munka elkészül. A teljes szolgáltatás, felméréstől a földmunkáig egyedi árajánlat alapján készül el. Ha felkeltettük az érdeklődését, keressen minket a következő elérhetőségeken: bohmerkft2002@gmail.com, 06 28 55 9 495.