Kevesen tudják, de a feszültség természetes jelenség, amely arra figyelmeztet, hogy szervezetünk veszélyt észlel, ez lehet egy közeledő ragadozó, de akár egy egyszerű vizsgahelyzet is. Feszültség hatására a szervezetünk készenléti állapotba kerül, ami alapvetően pozitív reakció, de csak egy bizonyos pontig. A túlzott vagy tartós stressz drámai mértékben kimeríti a szervezetet, és hosszú távon pszichoszomatikus betegségek kialakulásához vezethet.

A szorongás a feszültség egy olyan formája, amely túlzott, hosszan elhúzódó vagy nem a helyzetnek megfelelően jelentkezik. Ilyenkor a szervezetünk olyan veszélyt érzékel, amely a valóságban nem létezik, vagy kisebb, mint amilyennek értékeljük, ennek tipikus példái a különféle fóbiák. A genetikánk határozza meg, mennyire vagyunk hajlamosak a szorongásra, viszont a kiváltó ok általában valamilyen környezeti tényező, például traumatikus esemény.

A tartósan fennálló stressz nyugtalanságot, ingerlékenységet, koncentrációs nehézségeket okozhat, mindez pedig meglátszik a munkahelyi teljesítményen és a társas kapcsolatokon is. Ugyanakkor testi tüneteket is produkál, gyakran mutatkozik meg gyomorproblémák formájában, de ide tartozik az izomfeszülés is, ami akár gerincproblémákhoz is vezethet. A stressz utat nyit a legkülönfélébb betegségek előtt, mert a hatására gyengül a szervezet természetes védekezőképessége.

A fokozott stresszterhelés önmagában még nem jelent problémát, ha nem korlátozza a megszokott életvitelt. Ám a káros hatások csökkentése érdekében érdemes minél több aktív programot beiktatni és a relaxációs technikák alkalmazása is sokat segíthet. Ha viszont a stressz hatására romlik az életminőség, néhány új szokás bevezetésétől nem lehet sokat remélni, ebben az esetben szakember segítségére van szükség.

Ha magára ismert és készen áll arra, hogy ismét teljes életet éljen, ne csak testileg, lelkileg is vegye fel a harcot a pszichoszomatikus betegségekkel Thiery Henriette klinikai szakpszichológus segítségével! A www.thieryhenriette.hu weboldalon további információkat is találhat az elérhető szolgáltatásokról. Ha időpontot szeretne foglalni, küldjön e-mailt az info@thieryhenriette.hu címre, vagy hívja bizalommal a +36-70-432-5790-es számot!