A falásrohamokkal járó evészavar, a BED szindróma egy gyakori, mégis kevésbé ismert probléma. Jellemzője a kontrollvesztés érzése evés közben, ami súlygyarapodáshoz, önutálathoz és szégyenérzethez vezethet. A kockázati tényezők között sok mindent megemlíthetünk a genetikai hajlamtól a stresszes életmódon át a traumákig, ám mind közül kiemelkedik a média hatása.

A társadalom által sugallt irreális szépségstandardok óriási nyomást gyakorolnak mindannyiunkra, ami önbizalomhiányhoz és negatív testképhez vezethet. Ez a fajta önkritika és a következmények között felbukkanó szigorú diéta végeredményben táptalaja lehet a kényszerevésnek és képkockáról képkockára fokozhatja a probléma súlyosságát. Ha ezt kíséri valamilyen fajta megerősítés a környezetünkből is, a mindennapi étkezés igazi küzdelemmé válhat. Mit tehetünk?

Meg kell tanulnunk kritikusan szemlélni a médiában megjelenő szépségideálokat. Fel kell ismernünk, hogy gyakran olyasmit látunk, ami nem a valóságot tükrözi, vagyis példaképnek sem tekinthetjük ezeket a karaktereket. A gyógyulás kulcsa az önszeretet és a saját testünk elfogadása. Fontos, hogy megtanuljuk értékelni magunkat a külsőnkön túl, és felismerjük, hogy a testünk nem csupán esztétikai objektum, hanem egy komplex és csodálatos gépezet. Ezen felül segíthet néhány érzelemkezelési technika elsajátítása is.

A binge eating disorder, azaz a BED szindróma mindazonáltal egy komoly mentális probléma, ami egy ponton túl már nem gyógyítható pusztán önsegítő technikákkal. Ebben az esetben a pszichoterápia lehet eszköz a gyógyuláshoz, egy jó szakember segíthet megtanulni a falásrohamok kontrollálását, az érzelmek hatékony kezelését és az önszeretetet. Ha úgy véli, hogy a túlevés az Ön életében is olyan méretet öltött, amivel nem tud megbirkózni, ne feledje, hogy nincs egyedül!

Thiery Henriette klinikai szakpszichológus segíthet megtalálni a módját, hogy leküzdje a BED szindrómát! A www.thieryhenriette.hu weboldalon további információkat is találhat az elérhető szolgáltatásokról. Ha időpontot szeretne foglalni, küldjön e-mailt az info@thieryhenriette.hu címre, vagy hívja bizalommal a +36-70-432-5790-es számot!