A finom bor készítésének hátterében rengeteg tényező áll, amelyekre a legtöbb ember nem gondol a fogyasztás során. Az egyik legfontosabb szereplő a borászati élesztő, ami kiemelt szerepet tölt be a minőség és a karakter szempontjából egyaránt.
Ha borászként tevékenykedik, bizonyára tudja, hogy az erjedés nem a véletlen műve, és kulcsfontosságú a megfelelő élesztőtörzs kiválasztása. Több ok miatt meghatározó a szerepe, és ma már nem a spontán megoldás van előtérben.
Spontán vagy szelektált borászati élesztő?
A borkészítés hajnalán még teljesen spontán zajlott az erjedés, viszont az egyediség mellett kockázatot is jelentett. Éppen ezért ma már a legtöbben a szelektált borélesztőket részesítik előnyben. Ezáltal az erjedés kontrollálható, gyors és hatékony módszer alkalmazására van lehetőség. Megbízható a cukor erjesztése, és a szelektált élesztők hozzájárulnak a bor kívánt aromavilágának kialakításához.
Hogyan formálja a karaktert a borászati élesztő?
Az élesztősejtek nem csak alkoholt és szén-dioxidot termelnek az erjedés során, hanem aromaanyagokat is. Lehetőség van gyorsan és agresszívan terjedő élesztőtörzs választására, vagy éppen a lassú erjedés támogatására. A gyors erjedés a bor frissességét, primőr jellegét emeli ki, míg a lassú erjedés összetettebb, finomabb aromavilágot eredményez. Meghatározó az alkoholtolerancia és a hőmérséklet tűrése, ugyanis nem minden élesztő alkalmas minden musthoz.
A borászati élesztő nem csak egy eszköz az erjedéshez, ennél jóval többet jelent, hiszen lehetővé teszi a borász kreativitásának, szakmai tudásának kiterjesztését. Tehát sokkal nagyobb szerepet játszik a pohárban található bor élvezetében, mint a legtöbben gondolják.
Válasszon megfelelő borászati élesztőt, szerezze be megbízható kézből! Formálja tudatosan a bor karakterét, stílusát, minőségét! Ebben segít az Anilin Zrt., készséggel állnak a rendelkezésére a cég munkatársai a 06-1-2153058-as telefonszámon, valamint az anilin@anilin.hu e-mail címen. Jusson bővebb információhoz a www.anilin.hu weboldalon!
